Little Pets Service
Thuiszorg voor Dieren / Konijnenhotel

Nagels knippen

Nagels knippen soms wel nodig maar over het algemeen niet. Er kunnen meerdere redenen zijn om toch nagels te knippen. Te lange nagels kunnen ongemerkt behoorlijk wat gezondheidsproblemen geven. Bedenk hoe je zelf gaat lopen als er een nagel onder je teen door krult!

Bij konijnen of cavia's welke voornamelijk op zachte ondergrond leven (zaagsel/stro/hooi) dienen de nagels zeker regelmatig geknipt te worden. Wordt het leven (roze gedeelte zichtbaar in een witte nagel) te lang in verhouding tot de nagel, wordt het steeds moeilijker om de nagels te knippen.
Het is niet aan te raden om de nagels van ratjes te knippen, deze zijn erg teer, voorzichtig vijlen kan wel.

Nagels knippen bij katten, liever niet. Katten houden hun nagels zelf scherp, ze krabben aan dingen om hun geur af te zetten en om de oude "hoesjes" kwijt te raken. Kattennagels groeien van binnenuit; het "leven" (het roze gedeelte wat goed te zien is in een witte nagel, is erg pijnlijk als er in geknipt wordt) met daaromheen een soort hoesjes. Het buitenste hoesje gaat eraf (deze vindt je weleens in huis) en een mooie nieuwe scherpe nagel komt tevoorschijn. Vooral bij het erg kort knippen beschadig je steeds de nieuwe nagel omdat je door meerdere hoesjes heen knipt. De basis van de nagel wordt steeds dikker/breder waardoor uiteindelijk de nagel zijn ware functie verliest; bijv het klimmen in een hoge boom en het verticaal klimmen op een schutting. Waarom dan toch knippen? Dat kunnen praktische redenen zijn bijvoorbeeld het blijven haken aan de vloerbedekking of ouderdom waardoor ze zelf minder hun nagels verzorgen. Ook zijn er katten waarbij het beter is dat de nagels minder scherp zijn, bijvoorbeeld bij spynxen (naaktkatten), ze verwonden zich dan minder snel.

Nagels knippen bij honden, ook dat komt regelmatig voor. Bij de meeste honden slijten de nagels gewoon door op straat te lopen met het uitlaten. Bij sommige honden groeien de nagels harder dan dat ze slijten en dan is het heel goed om de nagels te knippen. Als de nagels niet op de juiste manier kort gehouden worden kan het zeker problemen geven. Het "leven" (het roze gedeelte goed te zien in een witte nagel) in de nagel groeit door/met de nagel mee bij honden waarbij de nagels niet voldoende slijten, als het "leven" eenmaal net zo lang is als de nagel, wordt het zeer moeilijk om de nagels nog in te korten. Dan kunnen de nagels alleen nog ingekort worden onder narcose. Er wordt dan door het "leven" heen geknipt en dat is zeer pijnlijk als ze weer uit de narcose komen.

Ook kan het zijn dat de nagels aangedaan zijn door bijvoorbeeld allergieën of andere aandoeningen. Bij het knippen van deze nagels is het zeer belangrijk om dit zeer voorzichtig te doen, deze nagels zijn broos en splijten zeer snel of brokkelen zelfs helemaal af. Soms is het beter om deze nagels te vijlen en te behandelen met een biologische huidolie. Na eerste aanpak van de oorzaak kan verbetering van de nagels maanden duren.