Little Pets Service
Thuiszorg voor Dieren

Nagels knippen.

Nagels knippen soms wel nodig maar over het algemeen niet. Er kunnen meerdere redenen zijn om toch nagels te knippen.  Te lange nagels kunnen ongemerkt behoorlijk wat gezondheidsproblemen geven. Bedenk hoe je zelf gaat lopen als er een nagel onder je teen doorkrult!

Nagels knippen bij konijnen en knaagdieren: ja zeker. Bij konijnen of bijvoorbeeld cavia's welke voornamelijk op zachte ondergrond leven (stro/hooi) dienen de nagels zeker bij gehouden te worden.  Wordt het leven (roze gedeelte zichtbaar in een witte nagel) te lang in verhouding tot de nagel, wordt het steeds moeilijker om de nagels te knippen.

Nagels knippen bij katten, liever niet. Katten houden hun nagels zelf scherp, het krabben wat ze aan dingen doen is vaak niet om hun nagels te scherpen wat velen denken, het gaat om afzetten geur en het verliezen van "hoesjes". Ja kattennagels groeien van binnenuit; het "leven" (het roze gedeelte wat goed te zien is in een witte nagel,is erg pijnlijk als er in geknipt wordt) met daaromheen een soort hoesjes. Deze zal een ieder die een kat heeft vast wel eens gevonden hebben. Het buitenste hoesje gaat eraf en een mooie nieuwe scherpe nagel komt tevoorschijn. Bij vooral het erg kort knippen beschadig je als het ware steeds de nieuwe nagel omdat je door meerdere hoesjes heen knipt. De basis van de nagel wordt steeds dikker/breder waardoor uiteindelijk de nagel zijn ware functie verliest; bijv het klimmen in een hoge boom en het verticaal klimmen op een schutting. Waarom dan toch knippen? Dat kunnen praktische redenen zijn bijvoorbeeld het blijven haken aan de vloerbedekking, wat ook niet prettig is voor de kat of ouderdom waardoor ze zelf minder hun nagels verzorgen. Het krabben aan meubels. Ook zijn er katten waarbij het beter is dat de nagels minder scherp zijn, bijvoorbeeld bij spynxen (naaktkatten), ze verwonden zich dan minder snel. Let wel: het knippen van de nagels van buitenkatten mag nooit te kort, dan is er een grote kans dat ze uit de boom vallen of van de schutting doordat ze minder grip hebben.

Nagels knippen bij honden, ja ook dat komt regelmatig voor. Bij de meeste honden slijten de nagels gewoon door op straat te lopen met het uitlaten. Bij sommige honden groeien de nagels harder dan dat ze slijten en dan is het heel goed om de nagels te knippen. Als de nagels niet op de juiste manier kort gehouden worden kan het zeker problemen geven. De poten kunnen in een andere stand komen te staan waardoor de hele lichaamshouding verandert in negatieve zin, alleen om de nagels die te lang zijn te ontlasten. Het "leven" (het roze gedeelte goed te zien in een witte nagel) in de nagel groeit door/met de nagel mee bij honden waarbij de nagels niet voldoende slijten, als het "leven" eenmaal net zo lang is als de nagel, wordt het zeer moeilijk om de nagels nog in te korten. Dan kunnen de nagels alleen nog ingekort worden onder narcose. Er wordt dan door het "leven" heen geknipt en dat is zeer pijnlijk als ze weer uit de narcose komen.

Ook kan het zijn dat de nagels aangedaan zijn door bijvoorbeeld allergiën of andere aandoeningen zoals op de foto van de hondennagel hierboven. Bij het knippen van deze nagels is het zeer belangrijk om dit zeer voorzichtig te doen, deze nagels zijn broos en splijten zeer snel of brokkelen zelfs helemaal af. Soms is het beter om deze nagels te vijlen en te behandelen met een biologische huidolie. Verbetering kan maanden duren.