Little Pets Service
Thuiszorg voor Dieren / Konijnenhotel

Konijnen en gedrag

Koppelen van konijnen:

Koppelen lijkt gemakkelijk maar is niet altijd zo gemakkelijk. Er komt veel bij kijken. Een goede koppeling is van verschillende factoren afhankelijk; de karakters en de leeftijd van de individuen. Leeftijd; vanaf 16 weken. Karakter: dominant of onderdanig. Gecastreerd/gesteriliseerd/ puberteit; hormoonhuishouding. De ruimte; voor beide neutraal terrein, ook kwa geuren moeten de konijnen in het gelijke staan. Indeling van de ruimte waar in gekoppeld wordt en de koppeling zelf. Goede observatie en oppakken van negatieve signalen is zeer belangrijk. Het is van belang dat de konijnen elkaar en de rang waarin ze zich bevinden gaan accepteren en niet tolereren. Het is tenslotte de bedoeling dat je een gelukkig koppel krijgt en niet een gedoogkoppel. Plukken en vlinderen kan passen bij een koppeling, elkaar verwonden echter niet. 

Konijnen en andere huisdieren:

Hond/kat en konijn vriendjes: het is mogelijk maar wees altijd voorzichtig, zeer oplettend en zeer geduldig. Observeer goed het gedrag van de hond of de kat en het konijn. Een konijn blijft een prooidier, hond en kat blijven jagers ook al lijkt het anders. In die wetenschap blijven hond/kat en konijn onberekenbaar en kan de situatie of het alleen samen laten nog weleens voor hele nare verrassingen zorgen. 

Konijn en cavia: doordat de communicatie van konijn en cavia anders is kan er ernstige frustratie ontstaan waardoor de cavia het soms niet overleefd. 
Soms kan het goed gaan als ze in een gecombineerde groep leven met voldoende ruimte, zowel de cavia heeft zijn eigen soortgenoten in de groep als het konijn. 

Konijn en Fret: NIET DOEN, zeker niet in 1 huis. Het is angstig voor het konijn en frustrerend voor de Fret, ze zullen elkaar hoe dan ook ruiken.
Het instinct van de Fret is erg sterk gericht op prooi en jacht. De Fret zal er echt alles aan doen om zijn prooi te pakken hoever ze ook uit elkaar staan.

Angstig of agressief gedrag:

Er kunnen vele oorzaken zijn waarom een konijn angst of agressie vertoont. Het is daarom niet mogelijk om hier een kant en klaar antwoord op te geven. Iedere situatie en ieder konijn heeft zijn eigen karakter (aangeleerd en/of erfelijk). Eerst moet de oorzaak of oorzaken gevonden worden voordat er over een oplossing nagedacht kan worden. Daar is veel informatie en observatie voor nodig.  Ook dan is er geen kant en klare oplossing;  veel geduld, observeren en ervan leren. 
Heb je een konijn wat extreem angstig of agressief is, blijf er niet mee proberen zodat de frustratie tussen dier en eigenaar steeds groter wordt. Sluit medische redenen eerst uit, daarnaast zijn er konijnendeskundigen maar ook konijnengedragsdeskundigen die je vast op weg kunnen helpen naar een fijne relatie tussen konijn en eigenaar.

Vachtverzorging en gedrag:

Ziet u een gedragsverandering tijdens de vachtverzorging en /of wordt de band tussen u en het konijn steeds minder; besteed de vachtverzorging eens uit. 
Vaak laat het uitbesteden van de vachtverzorging een positief herstel zien tussen konijn en eigenaar. Uiteraard kan er ook een medische oorzaak aanwezig zijn, deze dienen eerst uitgesloten te zijn.