Little Pets Service
Thuiszorg voor Dieren

Waarom konijnen trimmen?

Van nature kunnen konijnen hun vacht prima verzorgen, maar door domesticatie/vraag en aanbod van de mens, is er nogal wat veranderd. Heeft u ooit een langharig konijn of een wit konijn gezien in het wild. Nee, ze zouden het ook niet overleven. Wilde konijnen leven voornamelijk in een burgt onder de grond en komen vroeg in de ochtend of 's avonds in de schemer boven om eten te zoeken en hun terrein te markeren. De leefomstandigheden waaronder de omgeving (ze komen bijvoorbeeld langs struiken en dode takken welke een natuurlijke borstel vormen) en invloeden van het weer zijn dan heel anders. Ook is het dieet in het wild anders dan bij onze "huis"konijnen. In het wild maken ze bewuste keuzes tussen wat ze nodig hebben en wat er voor handen is.

Onze huiskonijnen wonen in huis waar het over het algemeen een constante temperatuur is. Zomers gaat de airco aan of kan het zo al koeler zijn in huis dan buiten.
's Winters gaat de kachel aan. De wintervacht zal hierdoor zeker niet zo dik zijn als bij een buitenkonijn.
Ook buiten in een hok waar ze wel invloeden ondervinden van het weer kan het zijn dat de vacht niet optimaal is.
De klimaatschommelingen of de huidige temperatuursverschillen kunnen de aangroei en/of de kwaliteit van vacht veranderen. Wintervacht komt moeizamer door of laat moeizamer los, of laat misschien opeens los waardoor het konijn teveel haar binnen krijgt en een verstopping in de darmen zou kunnen veroorzaken.
Het dieet is heel anders, geen wilde keuze maar ze eten wat hen aangeboden wordt.

Denk ook aan de Angora, de Teddy Widder en Teddy Dwerg deze "langharige" konijnen, maar vooral de vele bestaande kruisingen hiervan (bijvoorbeeld Franse Hangoor met angoravacht), hebben regelmatig goede vachtverzorging nodig om het dier gezond te houden.

Trimbehandeling:

Vervilting wordt voorzichtig weggeschoren en klitten worden verwijderd, daarna wordt de vacht goed laagje voor laagje uitgeborsteld met een zwijnenharen borstel of als deze niet volstaat een goed meeverende universele slicker borstel. De kam gebruiken we alleen om te controleren of de vacht nog klitten bevat. Dan kan de vacht met een schaar of chuncker worden ingekort (voor Angora gelden andere knipregels dan voor de Teddy konijnen). Ook het "schone" sanitaire gedeelte wordt vaak wat ingekort om problemen te voorkomen en de linguaalklieren worden schoon gemaakt. Om langharige konijnen zo veel mogelijk zicht te geven is het van belang om de haren rond de ogen en op het kopje op de juiste manier in te korten zonder wimpers of snorharen weg te knippen. Vaak zie je dan ook dat deze konijnen die gewend zijn om lang haar te hebben rondom de ogen (en dus "bijna" geen zicht), opeens veel actiever/vrolijker zijn als hun haar is ingekort. 

Bij bijvoorbeeld urinebrand (kan meerdere oorzaken hebben), plakpoep (meestal blindedarm keutels (caecotrofen) vastgeplakt in de vacht) of vervilting is het noodzakelijk om het konijn te helpen bij zijn vachtverzorging, ter voorkoming van myasis (maden) en om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.
De aangedane plekken worden geschoren en eventueel ingesmeerd met speciale honingemulsie afhankelijk hoe ernstig de huid beschadigd is.

Achterpoten:

Ook goede hygiëne en controle achterpoten "buiten" konijn is belangrijk.
Vervilting op de achterpoten (en elders) blijft vochtig, vooral na een heerlijke regendans of het leven op een drassige ondergrond. Ontlasting blijft in de kern van de vervilting hangen en wordt een broedplaats voor ellende; ontstekingen, wondjes, verstikking van de huid en  het perfecte klimaat voor maden die als het ware onzichtbaar de voeten van het konijn opeten. Bij hele dichte plaatselijke verviltingsplekken, welke een bol vormen onder de achterpoot, kan het konijn bij hard stampen zijn poot breken of sore hocks (zie hieronder) ontwikkelen. LET WEL: achterpoten mogen NOOIT aan de onderkant geschoren worden, dan haal je de bescherming weg welke ze hard nodig hebben, liever een plak platte vervilting dan een kale voet. Bij echt uitzonderlijke situaties, zoals bijv maden onder de vervilting (soms hoorbaar als een schurend geluid), in die situatie is er tevens medische zorg noodzakelijk.

Sore Hocks/ pododermatitis (kale plekken op het achterste gedeelte (vaak de hiel) op de onderkant van de achtervoeten) is ook iets om aandacht aan te besteden. Het is pijnlijk en kan zeer zeker voor veel problemen zorgen. Vooral bij grotere rassen, maar zeker ook wanneer een konijn te zwaar is, wat minder goed kan bewegen of wanneer deze voornamelijk op een harde ondergrond leeft, kan deze aandoening zich ontwikkelen. Het is belangrijk om dit zo nu en dan te controleren zodat mocht er een ontwikkeling zijn je er op tijd bij bent. Heeft het zich ontwikkelt dan kan het gaan ontsteken; van huid tot op het bot. Dit is extreem pijnlijk en is zeer moeilijk te behandelen, kortom beter voor zijn dan genezen.

Verder
Konijnentrimmen is een vrij beroep, maar het verkeerd trimmen van konijnen kan schade opleveren aan de huid (de huid van konijnen is vergelijkbaar met perkamentpapier) maar zeker ook aan de vacht. Als een vacht verknipt is kan het een half jaar tot soms 2 jaar duren voordat de vacht weer zijn juiste conditie terug heeft. Soms groeit de vacht niet meer terug en kunnen ze kale plekken over houden of blijvend een "verknipte" vacht (door bijvoorbeeld herhaaldelijk nieuwe haren/vacht wegscheren bij de teddy konijnen). De vacht kan dan zijn functie verliezen zoals bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld scherpere randjes, struiken, takken, verbranding huid door de zon). De vacht reguleert ook koude en warme lucht door haren uit te zetten of juist dicht te laten vallen, deze bijzondere regulatie waardoor het konijn het niet te warm of te koud heeft, kan door verkeerde vachtverzorging ernstig verstoord raken. Het plukken van konijnen gebeurt ook nog steeds. Het lijkt een goede manier, echter deze manier is zeer dieronvriendelijk en kan zeker ook de vacht of huid van het konijn ernstig beschadigen.